HikingUncategorized

Hiking the GR5a in Belgium

By 12 June 2009 November 7th, 2019 One Comment

GR5a en GR5 (Oostende – Antwerpen – Visé)

Wij gebruiken het boekje ‘Grote Route 5a Noord -Antwerpen – Oostende’, vzw Grote Routepaden Antwerpen

Need more information in english: marlaine@home.nl

Wij hebben gelopen:

– Augustus 2000: Pontje Damse Vaart (bij Sluis)- Brugge/Station (21 km.).Veel fietsers (Belgen, Duitsers en Nederlanders) op zonnige dag. Via het mooie plaatsje Damme (van Tijl Uilenspiegel) naar Brugge. Vanaf de Dampoort een mooi stuk over de vest met verschillende molens, torens en het Minnewater tot aan het grote station van Brugge.

De GR5A-Noord loopt vanaf het pontje over de Damse Vaart net voor Sluis tot in Hulst samen met het Het Grenslandpad

– juli 2012: Melsele – Hulst (25.7 km.) Van buien tot stralende zon en weer buien etc. Kreken van Salegem, Stropersbos, Clingse bossen.

– mei 2004: Antwerpen linkeroever – Melsele (15 km.) Eerst van het Centraal Station over de Keyserlei en de Meir naar de Groenplaats, stukje links en rechts over de Steenhouwersvest naar de voetgangerstunnel. Te voet onder de Schelde naar het begin van de GR5a aan de oever van de Schelde met mooi uitzicht op Antwerpen.
De route loopt langs de Schelde en het St. Annastrand naar het St. Annabos waar de aanduidingen af en toe slecht zijn. Vervolgens naar Melsele met veel herrie van de autowegen rond Antwerpen. Aan de rand van Melsele drukte bij de Kapel O.L. Vrouw van Gaverland (beewegen op de Beeweg).
Hier van de route af naar station Melsele (2 km.)

Vanaf Antwerpen kun je de GR5 verder vervolgen naar Visé (via de GR 565 –Sniederspad– naar Zoersel waar je de GR5 oppikt). Vanuit Visé verder richting Spa – Luxemburg: zie GR5 Visé-Luxemburg.

Boekje: ‘GR 5 Noordzee – Rivièra: Trajekt der Lage Landen (Bergen op Zoom – Luik)’, vzw Grote Routepaden Antwerpen.

Wij hebben gelopen:

– Februari 2001: Bergen op Zoom NS – Station Heide-Kalmthout (29 km.).In de buurt van Jeugdherberg Klavervelden door een vriendelijke meneer die zijn dagelijkse wandeling maakte, geholpen om de route te vinden. Via grensplaats Essen met de opvallende Quarantaine-stallen naar en door het Staatsnatuurreservaat ‘Kalmthoutse Heide’. Hier kun je beter niet verdwalen.

– Mei 2001: Station Heide-Kalmthout – Wuustwezel (20 km.). Als je wilt zien hoe je mooie stukken natuur vol kunt bouwen met te grote huizen, moet je hier een kijkje gaan nemen.

– September 2008: Wuustwezel – brug weg Brecht-Westmalle (13,2 km.). Bij Brecht -i.v.m. aanleg TGV-lijn- niet meer mogelijk om door tunneltje onder de E19 (Antwerpen-Breda) te gaan. Via weg er over heen en uiteindelijk kom je weer via de Borchthoevestraat bij de kerk in Brecht uit. Over de mooie Gemeenteplaats in Brecht richting kanaal Schoten-Turnhout.

– Juli 2009: Brug weg Brecht-Westmalle –  Pulderbos (21 km.). Over de Brechtse Heide langs de Trappistenabdij van Westmalle naar café ‘De Trappisten’ waar de in Zoersel woonachtige (oud-) wielrenner Rik van Steenbergen zijn gasten placht te ontvangen. Weet niet hoe het er in die dagen uitzag maar nu is het een nieuw, groot en lelijk gebouw. Verder door het natuurgebied Zoerselbos tot Boshuisje ‘De Loteling’ (Hendrik Conscience). Dit is tevens de plaats waar het Sniederspad uitkomt op de GR5. Stukje van de route af naar Pulderbos.

– November 2009: Pulderbos – Noorderwijk (22 km.).
Bij Taverne De Dreef in Grobbendonk hebben ze wel erg zoute soep. De streek van Raymond Ceulemans, Hubert Lampo, Rik van Looy en Herman van Springel.

– Maart 2010: Noorderwijk – Blauberg (20 km.).
Mooie binnenplaats van de Abdij van Tongerlo en mooi stuk langs de rivier De Nete en langs het Kasteel de Merode. Bij Bergom (Herselt) de weg kwijt geraakt in de bossen en met enige moeite in Blauberg gekomen. Blauberg is bekend door Willem Elsschot.

– Mei 2010: Blauberg – Diest (25 km.).
De Abdij van Averbode met het graf van Ernest Claes . Langs de Demer naar Zichem en verder naar bedevaartplaats Scherpenheuvel. Eindpunt: stadion KFC Diest.

– September 2010: Diest – Viversel (23 km.).
Op dit stuk staat de route nogal eens slecht aangegeven, een boekje met de routebeschrijving is hier niet overbodig. Al vrij snel fout gelopen en via Meldert naar Lummen. Net voor Lummen de ‘Duizendjarige Eik’. Voor het eerst van Steppegras gehoord dat je in deze streek op verschillende plaatsen kunt eten.

– November 2010: Viversel – Stedelijk Domein Kiewit, Hasselt (20 km.). Op en onder de Bolderberg zorgde een subroute voor enige verwarring en de aanduidingen in het Domein Bovy zijn bijzonder slecht, dat kostte ons wel een paar extra kilometers. Verder door het modderige natuurgebied Kolberg en Staatsnatuurreservaat De Platwijers.

– Mei 2011: Stedelijk Domein Kiewit, Hasselt – De Slagmolen (Genk) (16,2 km.). 29 graden maar gelukkig nogal wat sluierbewolking. Bloemenmarkt op het parkeerterrein van Kiewit. Wederom zeer slechte bewegwijzering. Van het Openluchtmuseum Bokrijk alleen de lelijke parkeerplaatsen gezien. Langs het Albertkanaal ijs gekocht van een supporter van de vv Genk. Door Natuurgebied De Maten tot de rand van Genk.

– Juli 2011: De Slagmolen (Genk) – Zutendaal (10 km.).
Dieptepunt qua aanwijzingen onderweg. Vrij oninteressant stuk van de route. De milkshake in café Lindenhof was wel goed overigens.

– April 2009: Zutendaal – Maastricht (22,8 km.). Bosrijke wandeling. In Stalken paardenconcours. Bij Gellik de route kwijt geraakt en via Veldwezelt naar Maastricht gelopen.

In Maastricht aansluiting op de GR5 naar het zuiden.

© Ton & Polle de Maagt 1997-2011

Last updated on the 11th of July 2011

 

One Comment

Leave a Reply