HikingThe Netherlands

Deltapad

By 21 June 2009 November 7th, 2019 3 Comments

This is the first part of the long distance path E2: North Sea (Hook of Holland)-Rivièra (Nice) and part of the European Coast Path (E9).

Het Deltapad begint in Hoek van Holland vormt de aansluiting op de GR5A-Noord (in Sluis) of de GR5 (in Bergen op Zoom). Wij gebruiken het boekje ‘Deltapad – Deel 1 van het Nederlands Kustpad’ (LAW 5-1), Stichting LAW 1997 (ISBN 90-71068-32-3).

Need more information in english: marlaine@home.nl

Wij hebben gelopen:

– Oktober 1999: Hoek van Holland-Maassluis (15 km.). De route staat niet altijd even goed aangegeven onderweg. In het Staelduinsche Bos volledig de weg kwijtgeraakt. Lopend langs de Nieuwe Waterweg is op enige afstand de Stormvloedkering van 1997 te zien. Volgende keer met de pont oversteken naar Rozenburg.

– Maart 2000: Maassluis-Oostvoorne (18,5 km.): Voor 85 cent (echte centen, geen Eurocenten) met het pontje overgestoken naar Rozenburg. Bij de Calandbrug werd gewerkt, geen route-aanduidingen meer: dus zelf weg gezocht naar de Harmsenbrug en Brielsebrug. Tussen de Brielsebrug en Brielle weer werkzaamheden, bij het bordje “Gevaarlijk! Drijfzand” besloten verder over de weg naar Brielle te wandelen. In Brielle hebben ze Briels bier dat in België wordt gemaakt. Via mooi stuk Brielle en de Oosterlandsedijk naar de Stenenbaak. Volgens het boekje hier rechtsaf het water inlopen. Wij zijn linksaf gegaan om uiteindelijk in Oostvoorne te eindigen.

– Augustus 2000: Oostvoorne-Ouddorp (24,5 km.): Door de Zanderijen en langs Rockanje naar de Haringvlietdam. In het stukje bos net voorbij Hotel Marion in Oostvoorne trouwens de weg weer kwijt geraakt. In al die bossen op het Deltapad is de route heel slecht aangegeven. Bijzonder vriendelijke mensen de hele dag, in het bijzonder tijdens de picknick langs het fietspad net voorbij Haverhoofd. Goedereede is een prachtig oud plaatsje waar het net ‘Kunstdag’ was met live R&B band op de markt, incl. mondharmonica. Had net gelezen dat ze zich op Goeree meer Zeeuw dan Hollander voelen en vroeg me af of ze een mondharmonica ook een ‘schallemaai’ zouden noemen. Vanaf Goedereede kun je kiezen om de weg te vervolgen naar Sluis of naar Bergen op Zoom. We houden het voorlopig op Ouddorp (en dus Sluis).

– April 2000: Ouddorp-Renesse (20 km.): De bus uit Renesse stopt precies langs de route bij het Hoge Pad/Bernardweg in Ouddorp. Langs het haventje en de dijk langs het Springersdiep richting De Punt. Het laatste stuk voor De Punt snapten we de routeaanduiding niet en zijn fout gelopen. Daarna over de Brouwersdam, deels verpest door de herrie van een stel waterbrommers of -scooters. Ook Port Zélande een stuk verder op op de dam deed onze gemoedsrust geen goed. Advies: doe dit stuk niet op Eerste Paasdag, Port Zélande zouden we ook op andere dagen niet aanbevelen. Het laatste stuk over het strand was lastig, te vroeg de duinen overgestoken waardoor we nog een stuk over de weg moesten.

– Augustus 2000: Renesse-De Banjaard (26 km.): Weer prachtige zonnige dag in Zeeland. Enorm steile en lange duinovergang naar Camping Duinhoeve. Veel badgasten gezien voor wie dit nogal een beproeving leek te zijn. Bij Burgh-Haamstede prachtig stukje natuurgebied ‘Zeepeduinen’ met loslopende Shetlandpony’s. Vervolgens in het bos vóór de duinen de route weer kwijt geraakt (eigen schuld waarschijnlijk dit keer) en zelf de weg naar het strand en de Oosterscheldedam gezocht. Dan een lang indrukwekkend stuk van 10 km. over de Oosterscheldedam met Neeltje Jans. Dat water gaat wel hard door die gaten van de Stormvloedkering!

– Augustus 1999: De Banjaard-Domburg (15,5 km). Warme (30 graden) en zeer drukke dag in Zeeland. Over de Veerse Dam, door de duinen van Vrouwenpolder en een zwaar stuk van een paar kilometer over het strand door het mulle zand. Vlak voor Domburg Kasteel Westhoeve en het Zeeuws Biologisch Museum. Route-aanduiding in het stukje bos vlak voor Domburg weer zeer onduidelijk.

– Augustus 2000:Domburg-Vlissingen (25,5 km). Bewolkte dag met goede temperatuur. In Westkapelle langs de vuurtoren en het landingsmonument en de Westkapelse kreek als herinnering aan de oorlog. Vreselijk druk stukje Zoutelande en net daarna betrapt als Deltapadloper door twee Deltapadlopende dames. Prachtige hoge duinen bij Dishoek met aan de ene kant uitzicht over Walcheren en aan de andere kant de zee! Tenslotte via het Nollebos en de boulevard met Michiel de Ruyter naar de boot Vlissingen-Breskens (en mee over).

– Juli 2000: Boot Breskens – Cadzand-Bad (12,5 km). Zomer in Zeeland. Over de duinen tussen de fietsende vakantiegangers naar Cadzand. Mooi stuk Verdronken Zwarte Polder.

– Juli 2000: – Cadzand-Bad – Sluis (13 km). Langs Bezoekerscentrum Het Zwin naar Retranchement. De Wallenroute daar is heel mooi. Jammer van de picknickende figuren met ‘soundblaster’ (of zoiets). Net zoals bij het Grenslandpad is het eindpunt weer Sluis. Ook hier hebben ze goede ‘mossels’ trouwens.

Vanaf het pontje over de Damse Vaart net buiten Sluis (klein stukje Grenslandpad) kun je verder naar Brugge en Oostende over de GR5a Noord

© Ton & Polle de Maagt 1997-2011

Last updated on the 12th of February 2011

3 Comments

Leave a Reply